750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Achilleas & Maria
31 janvier 2011

Κεα - Η Μονη της Αγιας Μαρινας

P1156002

Η Μονή της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται 6,5 χλμ περίπου νοτιοδυτικά από την Ιουλίδα και ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το μοναστήρι ήταν κτισμένο σε μια κατάφυτη ρεματιά, όμως σήμερα σώζεται μόνο η ομώνυμη εκκλησία. Εκεί τελείται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ένα παραδοσιακό πανηγύρι.

DSCN0376

DSCN0382

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Πιανιδεία το 258 μΧ την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος. Όταν ήταν 12 χρονών έγινε  Χριστιανή. Στην περιοχή που ζούσε ήταν άρχοντας ο Ολύμβριος, ο οποίος την ήθελε για σύζυγο του επειδή ήταν πολύ όμορφη. Αυτή αρνήθηκε γιατί πίστευε στον Χριστό όπως του είπε και δεν ήθελε. Έδωσε διαταγή να την τιμωρήσουν με ξυλοδαρμό μέχρι να κακοποιηθεί το δέρμα της και να ρέει το αίμα, στην συνέχεια την κρέμασαν όρθια και συνέχισαν να την κτυπούν. Όταν η κατάσταση της ήταν σε κακή κατάσταση την έβαλαν στην φυλακή. Εκεί έγινε ένας μεγάλος σεισμός και βγήκε ένας δράκος μπροστά της. Φοβήθηκε πολύ από το περιστατικό η αγία και όρχησε να προσεύχεται. Τότε ο δράκος μεταμορφώθηκε σε ένα μαύρο σκύλο. Κατάλαβε η Αγία ότι ήταν ο διάβολος. Τον άρπαξε από την πλάτη του και με ένα σφυρί που βρήκε δίπλα της άρχισε να τον κτυπά στο κεφάλι μέχρι που τον ταπείνωσε. Μετα από αυτό ο Ολύμβιος ζήτησε πάλι να αρνηθεί τον Χριστό αλλά αυτή αρνούμενη, βασανίστηκε πάλι και παρά τα βάσανα δεν πέθανε . Αργότερα ζήτησε την θανάτωσή της με αποκεφαλισμό.

P1156022

Η Αγία Μαρίνα τιμάτε ιδιαίτερα κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

DSCN0389

Ο Πύργος ήταν τετράγωνος (10Χ10 μ.), πενταώροφος, ύψους 20μ. περίπου με πρόβολο, κατασκευασμένος από ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο (πλαίσια ανοιγμάτων, γωνίες, τελευταίος oροφος).

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου των ελληνιστικών χρόνων, ένα από τα υψηλότερα σωζόμενα αρχαία κτήρια. Στην ενδοχώρα της Κέας, μεταξύ των αρχαίων πόλεων Κορησίας και Ποιήεσσας, λειτούργησε ως οχυρωματικό έργο αμυντικού χαρακτήρα για την προστασία της γύρω αγροτικής περιοχής. Περί το 1600, όταν ιδρύθηκε η Μονή της Αγίας Μαρίνας, ο πύργος εντάχθηκε στον περίβολό της ομοίως για αμυντικούς λόγους. Στις 8.9.1858 κατέρρευσε μετά από σεισμό και μέρος του υλικού του χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή γειτονικών κτισμάτων.

P1156003

H βορεινή πλευρά του πύργου σώζεται πολύ καλά, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες έχουν καταρρεύσει και καταχώσει το εσωτερικό του μνημείου. Το σύστημα τοιχοποιίας είναι ακανόνιστο τραπεζοειδές σχήμα, όπου σπανίζουν οι διάτονοι λίθοι. Κατάσταση διατήρησης επικίνδυνη.

Je ne peux pas terminer cette visite du monastère de sainte Marina et de sa chapelle sans vous présenter les petits anges qui ornent la chapelle. Vous vous souvenez que lors de notre visite dans une autre chapelle de Kéa,  nous avions vu des petits anges "écologiques, tout verts! Cette fois ci, ce sont des petits anges "impériaux"! Nous leur trouvons un petit air de...Napoléon! Qu'en dites-vous?

P1156015

Publicité
Publicité
Commentaires
B
Hé ben, quand on pense qu'ils devaient faire des travaux et "sauver" la tour en 2009...les autorités ont pas de quoi être fière sur ce coup
Répondre
A
Μπράβο !!!. Ευχαριστούμε πολύ για τα ενδιαφέροντα που μας είπατε σχετικά με τη Αγία Μαρίνα, αλλά και για τον πύργο που είναι στό χώρο δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας.
Répondre
Achilleas & Maria
Publicité
Achilleas & Maria
Newsletter
Translate
Archives
Derniers commentaires
Visiteurs
Depuis la création 193 893
Publicité