750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Achilleas & Maria
12 novembre 2011

Balade à Mytilène et à Molyvo

DSCN8035

Le vent du nord qui souffle à 8-9 sur l'échelle de Beaufort nous a empêchés de gagner Kéa dès mon arrivée en Grèce. Vivre dans une île a ses inconvéniens! Nous faisons donc  du cocooning à Athènes d'où Achilleas vous écrit ce petit post après un tout récent déplacement à Mytilène. 

lesvos

Σε ένα από τα επαγγελματικά μου ταξίδια βρέθηκα στην Λέσβο που βρίσκετε στο βόριο Αιγαίο . Η Λέσβος έχει πρωτεύουσα την Μυτιλήνη . Είναι μια από της αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, κτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης .  Πόλη όμορφη με πολλά κτήρια από τους περασμένους αιώνες και με εκκλησίες σε στιλ βυζαντινού ρυθμού και μπαρόκ.
 
 
 
 6418
  
 
1246599599PvV6tPx 
 
 
Ο σκοπός του ταξιδιού μου ήταν να βρεθώ στον Μόλυβο (Μήθυμνα). Η πόλη βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, 62 χλμ από την πόλη  της Μυτιλήνης. Είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός, πάνω στον οποίο δεσπόζει το παλιό φρούριο.
 
DSCN8093
 
 
Εντύπωση προκαλεί η κεντρική του καστρόπορτα  φτιαγμένη από χοντρό ξύλο σκεπασμένο με μεταλλικές πλάκες.
 
DSCN8279
 
 
Η πόλη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μήθυμνα ενώ στο τέλος της Βυζαντινής περιόδου απέκτησε το όνομα Μόλυβος. Η διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης  πολύ καλή, βέβαια με πολλές στροφές   ο δρόμος που σε πολλά σημεία είναι σε κατάσταση διαπλάτυνσης. Περνά μέσα από πολλά χωριά και πλησιάζοντας στο Μόλυβο, από μακριά φαίνεται πολύ όμορφη. Πάνω στην πόλη δεσπόζει το κάστρο της , που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού. Είναι λουσμένη από το φως του ήλιου. Βγάζω τις πρώτες φωτογραφίες. Αφήνω το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο και περπατώ στο δρόμο που είναι με κυβόλιθους με κατεύθυνση στο λιμάνι.
 
 DSCN8094
 
 
 
Στην διαδρομή βγάζω συνέχεια φωτογραφίες στην αριστερή πλευρά είναι η θάλασσα και στην δεξιά η πόλη. Τα παραδοσιακά σπίτια είναι κτισμένα με πέτρα και ξύλο και η δομή τους είναι εντυπωσιακά πυκνή.
 
DSCN8253
 
DSCN8262
 
DSCN8269
 
 
Τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια  δικαιολογούν απόλυτα την ανακήρυξη της  περιοχής , το 1965, σε διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό. Φτάνω στην άκρη του λιμανιού και μετά παίρνω τον δρόμο της επιστροφής. Μπαίνω μέσα στα στενά δρομάκια και παντού έχει μικρά μαγαζάκια που αυτήν την εποχή είναι τα περισσότερα κλειστά.
 
DSCN8263
 
 
Pour finir une chanson qui évoque Molyvo:  "απ' την Πέτρα ως το Μόλυβο"

Στίχοι: Χρυσόστομος Γελαγώτης
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Πρώτη εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός


Στις κόχες των ματιών σου φύτρωσε
κυκλάμινο στη μέση της βραδιάς.
Ανταύγεια απ' το δάκρυ σου, που ζύμωσε
τα πάθη τα μεγάλα της καρδιάς.

Έλα να πάμε απ' την Πέτρα ως το Μόλυβο
ξυπόλητοι, κι απέ στην Εφταλού,
έλα μαζί να ψάξουμε για τ' όνειρο,
κι ύστερα να σαλπάρουμε γι' αλλού.

Άνθισε το τραγούδι κι έγινε
ελπίδας φάρος μέσα στο χαμό.
Και στέρεψε ο πόνος μας που πίκραινε
το δάκρυ και τον αναστεναγμό

Έλα να πάμε απ' την Πέτρα ως το Μόλυβο
ξυπόλητοι, κι απέ στην Εφταλού,
έλα μαζί να ψάξουμε για τ' όνειρο,
κι ύστερα να σαλπάρουμε γι' αλλού. 

VillagerMytilini-1

 

Publicité
Publicité
Commentaires
A
Μέχρι τωρα δεν ειχα την τυχη να βρεθώ στην Λέσβο. Από ότι βλέπω στις φωτογραφίες πρέπει να είναι όμορφο νησί με την παραλία και τα κτήρια που την κοσμούν. Συνεχίζοντας μαζι σας έφτασα στην Μόλυβο που ειναι θαυμάσιος τόπος για διακοπές με την γραφικότητα των παραδοσιακών σπιτιών και της όμορφης θάλασσας. Από ότι διβασα κάπου αναφέρουν οτι η Ουνέσκο έχει χαρακτηρήσει την πολή σαν παραδοσιακη.
Répondre
Achilleas & Maria
Publicité
Achilleas & Maria
Newsletter
Translate
Archives
Derniers commentaires
Visiteurs
Depuis la création 193 869
Publicité