750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Achilleas & Maria
27 octobre 2010

Le lac de Vouliagmeni

C'est en allant sur un blog que j'aime beaucoup, celui de Valérie, que nous avons découvert une idée de promenade toute proche d'Athènes et que pourtant nous n'avions jamais faite mon Hellène et moi. Le regard rivé sur la mer bordant enfin la route après la haie d'honneur des immeubles de la capitale, nous n'avions pas prêté attention au lac situé de l'autre côté. Erreur réparée samedi dernier!!

Aποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα στην Λίμνη της Βουλιαγμένης, που απέχει μόνο 21 χιλιόμετρα από την πόλη.  Κάναμε την επίσκεψή μας σε αυτήν, αλλά και κολυμπήσαμε στα ιαματικά νερά της. Βέβαια ο καιρός δεν ήταν και πολύ ζεστός, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα και βγάλαμε πολύ όμορφες φωτογραφίες.

PA235629

Η λίμνη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει ο χώρος της και τη φυσική τοποθεσία που βρίσκεται, έχει αναγνωρισθεί σαν σημαντικό μνημείο της φύσης. Το εντυπωσιακό αυτό σχήμα της προήλθε από διάφορες γεωλογικές μεταβολές που δεν μπορούν όμως να προσδιοριστούν χρονολογικά. Ύστερα από έρευνες που έγιναν συμπεραίνουμε ότι εκεί που σήμερα είναι η λίμνη, υπήρχε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο το οποίο σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Στο εσωτερικό του σπηλαίου έτρεχαν άφθονα νερά με υψηλή θερμοκρασία τα οποία λόγω της διαβρωτικής ενέργειας που προκάλεσαν στα τοιχώματα, ανάγκασαν την οροφή του σπηλαίου να υποχωρήσει με αποτέλεσμα το φαινόμενο της καταβύθισης του ορεινού όγκου. 

PA235624

Για την λίμνη αυτή δεν έχουμε στοιχεία και μαρτυρίες, από τα παλιά χρόνια, αν και η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν «Ζωστήρ»  ζώνη, ονομασία που προέρχεται προφανώς από τη μορφολογία του κλειστού κόλπου της Βουλιαγμένης. Εκεί βρισκόταν και το ιερό του Ζωστήρος Απόλλωνα, το οποίο ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Όταν το 1889 ο καθηγητής χημείας Αναστάσιος Χρηστομάνος έκανε την πρώτη απόπειρα περιγραφής της λίμνης, σημείωσε τις ιαματικές ιδιότητες των νερών της. Τα ιαματικά λουτρά βρίσκονται σε απόσταση μόλις πενήντα μέτρων από την παραλία και σαράντα μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επί της οδού Αθηνών-Σουνίου. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 27 βαθμών Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το νερό της λίμνης αναβλύζει από πηγές βάθους 50 και 100 μέτρων. Η στάθμη της λίμνης είναι 50 εκ. Ψηλότερη της επιφάνειας της θάλασσας και έτσι εκβάλλει σ’ αυτήν λόγω υπερχείλισης, επομένως το νερό ανανεώνεται συνεχώς από τις ιαματικές πηγές της. Το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρο και λόγω των συστατικών του, έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Προσφέρει ανακούφιση σε κάθε είδους αρθρίτιδες, σε δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις, σε οσφυαλγίες και ισχιαλγίες. Τα συστατικά του νερού είναι: Κάλιο, Νάτριο, Λίθιο, Αμμώνιο, Ασβέστιο, Σίδηρος, Χλώριο, Ιώδιο και μικρή ραδιενέργεια. 

PA235621

Οι ιαματικές ιδιότητες της λίμνης συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία των ρευματικών, των γυναικολογικών και των δερματικών παθήσεων, για παράδειγμα, αρθρίτιδες, συνδεσμικά προβλήματα, εκζέματα αλλά και πονοκεφάλους.

PA235620

PA235626

Publicité
Publicité
Commentaires
V
J'étais aussi au lac...On s'est peut être croisée! A très bientôt, merci pour le clin d'oeil et bon weekend. Valérie
Répondre
Achilleas & Maria
Publicité
Achilleas & Maria
Newsletter
Translate
Archives
Derniers commentaires
Visiteurs
Depuis la création 193 868
Publicité